onderzoekt wat de jeugd beweegt

blog

blog

  • Home
  • Blog
  • Portfolio
  • Kennisdelen
  • Contact

blog

  • 2020-05-15 11:16

    corona

    De blijvende positieve effecten van ‘corona-tijd’ volgens jongeren

    Voor jongeren zijn, net als voor vele van ons, de afgelopen weken verwarrend en intensief geweest. Dat heeft effect op jongeren in ontwikkeling. Welke precies zijn nog onduidelijk. Maar volgens een aantal jongeren die ik de afgelopen weken regelmatig sprak, zijn er ook blijvende positieve effecten. Die deel ik graag met jullie.
  • 2020-03-13 10:48

    Jongen blij

    Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

    Gesprekken worden steeds meer gedomineerd door corona. Kinderen die nog geen 8 jaar zijn, hebben moeite met het scheiden van fantasie en werkelijkheid. Weet jij wat jouw kind denkt of weet over corona?
  • 2020-02-23 11:00

    interviewen

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – interviewen (blogserie dag 7)

    Op dag 7 geef ik je een aantal tips voor het uitvoeren van het onderzoek. Waar kun je op letten als je de klantinterviews gaat houden? Het is hier belangrijk dat je je eigen stijl vindt en de tips kiest die passen bij jou. Oprechte nieuwsgierigheid naar de klant en wat hem of haar beweegt is de sleutel. Niet dat je alles volgens ‘het boekje’ doet.
  • 2020-02-21 10:12

    Persoonsgegevens klanten

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – privacy (blogserie dag 6)

    Welkom bij dag 6, ik bespreek hier een belangrijk punt. Cruciaal is dat je de privacy van je klanten waarborgt op een manier die passend is voor jouw organisatie.
  • 2020-02-21 10:00

    onderzoekslocatie

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – onderzoekslocatie (blogserie dag 5)

    Een belangrijk element voor het slagen van je onderzoek is dat de locatie passend is en prettig voor jezelf en voor de klanten. Op dag 5 geef ik tips over waar je op kunt letten bij het kiezen van een onderzoekslocatie.
  • 2020-02-20 09:26

    Topiclijst vragenlijst

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – topiclijst (blogserie dag 4)

    Dit is dag 4. Hier deel ik mijn tips en trucs voor het maken van een goede topiclijst. De hoofdvraag en bijbehorende subvragen zet je overzichtelijk in een topiclijst, ook wel gespreksleidraad of vragenlijst genoemd.
  • 2020-02-19 11:57

    respondenten werven

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – respondenten werven (blogserie dag 3)

    Welkom bij dag 3. Vandaag gaat het over een het selecteren en werven van de juiste respondenten/klanten voor je onderzoek.
  • 2020-02-18 11:49

    hoofdvraag formuleren

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – hoofdvraag en opzet (blogserie dag 2)

    Welkom bij dag 2. Vandaag ga ik in op de eerste stap bij het opzetten van kwalitatief onderzoek. Wat wil je weten en hoe krijg je het beste antwoord op deze vraag? 
  • 2020-02-17 12:35

    kwalitatief onderzoek opzetten dag 1

    Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – hoe doe je dat? (blogserie)

    In deze blog serie ga ik mijn kennis delen met betrekking tot het opzetten van kwalitatief onderzoek. Voor mensen die hun klant beter willen begrijpen. Jong en oud. Ik post zeven dagen lang elke dag een blogje.
  • 2019-09-27 09:11

    Onderzoekssprint groot

    Wat is een onderzoeksprint en wat kun je ermee?

    Inmiddels heb ik twee onderzoeksprints / research sprints begeleid. Voor twee heel diverse organisaties: de KRO-NCRV en YoungCapital. Ik merk dat mensen het nieuwsgierig zijn naar deze werkvorm. In deze blog vertel ik een aantal kernpunten over deze werkwijze. Het is namelijk niet voor iedere onderzoeksvraag of iedere organisatie geschikt. Wel voor die van jou?
  • 2019-02-28 15:37

    Focusgroep vierkant

    Impact van oprecht onderzoek op kwetsbare jongeren

    Eens in de zoveel tijd mag je een onderzoek uitvoeren voor een bijzondere organisatie met een wel heel bijzondere doelgroep...
  • 2018-05-18 12:47

    De toekomst van kwalitatief onderzoek

    De komst van internet heeft het mogelijk gemaakt om op allerlei mogelijkheden gebracht met elkaar in gesprek te raken. Logisch dat deze methodes ook worden gebruikt in kwalitatief onderzoek. Maar verrijkt dit het onderzoek ook?