Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

Jongen

Corona domineert niet alleen het nieuws maar ook steeds meer de gesprekken tussen mensen. Kinderen horen en zien ook allerlei ook dingen en concreet natuurlijk (extra) hygiene maatregelen op school. Zeker kinderen die nog geen 8 jaar zijn, hebben moeite met het scheiden van fantasie en werkelijkheid. Ze kunnen informatie niet altijd plaatsen en voor hen kan het best beangstigd zijn.

Het is altijd goed om te achterhalen hoe dit onderwerp bij jouw eigen kind(eren) leeft. Wat ze denken. Wat ze hebben gehoord en in hoeverre ze daar bang van worden. Belangrijk is om er even de tijd voor te nemen zonder er steeds bij stil te staan. Ga er niet vanuit dat de school dit allemaal regelt. Het ene kind zal er meer last van hebben dan het andere.

Hierbij een paar tips die mij hebben geholpen om met mijn kinderen in gesprek te gaan. Verzameld vanuit mijn onderzoekspraktijk, ontwikkelingspsychologie en een aantal artikelen die de afgelopen dagen over dit onderwerp verschenen.

  • kies een moment uit dat je kind gefocust kan zijn op jou. Dus als het rustig is en geen haast is.
  • vraag je kind voorbeelden te geven van wat ze hebben gehoord of wat er in hun ogen zou kunnen gebeuren.
  • als jouw kind geen prater is, kun je hem/haar ook laten tekenen wat ze hebben gehoord over het virus. Of maak samen een liedje.
  • vraag door en ben nieuwsgierig naar hoe zij het zien. Vul dit niet te snel aan of in met jouw gedachten.
  • verwacht geen reflectie of analyses. Ze zullen veelal de dingen die ze hebben gehoord of gezien als feiten presenteren en dingen die voor jou als volwassene onlogisch zijn om aan elkaar te koppelen, wel samenbrengen in hun hoofd. Des te belangrijker dat je weet wat ze denken.
  • je kind zal snel weer afgeleid zijn en tot de orde van de dag gaan, dat is ok. Forceer het niet. Benadruk dat je kind altijd bij je terechtkan met vragen.
  • let op wat je zelf zegt, bijvoorbeeld tegen je partner of oudere kinderen. Ironie of grapjes begrijpen de meeste kinderen niet.
  • hou het luchtig en probeer ontspannen te zijn op het moment dat je erover praat. Als jij angstig ben, zullen zij de angst sneller overnemen.
  • wees eerlijk over het gevaar maar benadruk vooral wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze iemand besmetten.

Succes!

Bij onderzoeksbureau OneTwentyone staan kinderen en jongeren centraal. Wat zij denken. Hoe zij de wereld zien. Waar zij behoefte aan hebben. OneTwentyone is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek onder deze doelgroep. Het resultaat is onmisbare informatie om u uw campagne, product of dienst succesvol te maken.