Zelf een kwalitatief (jongeren) onderzoek opzetten – onderzoekslocatie (blogserie dag 5)

Dag 5 – Locatie van het onderzoek

Hallo, we zijn bij dag 5 aangekomen. Een belangrijk element voor het slagen van je onderzoek is dat de locatie passend is en prettig voor jezelf en voor de klanten. Vandaag geef ik tips over waar je op kunt letten bij het kiezen van een onderzoekslocatie.

Het is goed om na te denken waar je de interviews houdt. Doe je dat in je eigen organisatie of kun je dit beter op neutraal terrein doen? Of is het juist heel interessant om het bij iemand thuis te doen, in zijn of haar eigen omgeving?

Zorg ervoor dat er letterlijk niet teveel ruimte zit tussen jou als onderzoeker en je respondenten. Je schept daarmee direct afstand. Als je werkvormen gebruikt waarbij ze moeten kunnen schrijven of dingen moeten schuiven, zorg dan dat er genoeg werkruimte is voor iedereen. Inspiratie nodig voor werkvormen die je kunt inzetten? Hier nog wat tips. Een ronde tafel is het meest ideaal want zorgt ervoor dat iedereen gelijk is. 

Zorg voor een ruimte die afgesloten kan worden zodat je ongestoord een gesprek kunt voeren. Licht en frisse lucht is erg prettig, je zit vaak toch zeker een uur met elkaar in een ruimte. 

Let er op dat er in de ruimte geen afleidende dingen zijn zoals posters of dat het erg rommelig is. 

Zorg natuurlijk ook voor wat drinken en eten. Kies voor dingen die makkelijk met de handen te consumeren zijn. Geen chips, want die kraken 🙂

Morgen dag 6. Een korte blog maar wel over een heel belangrijk onderwerp, namelijk: privacy.

Ik besprak de afgelopen vier dagen al een aantal belangrijke onderwerpen voor het opzetten van een kwalitatief onderzoek. Gemist? Lees ze nog even: Dag 1. Inleiding: waarom deze blogs? Dag 2: hoofdvraag formuleren en vorm van onderzoek. Dag 3: respondenten werven en selecteren. Dag 4: het maken van een topiclijst