Eens in de zoveel tijd mag je een onderzoek uitvoeren voor een bijzondere organisatie met een wel heel bijzondere doelgroep. Alzheimer Nederland vroeg of ik voor hen in gesprek wil gaan met een groep jongeren. Jongeren die iets meemaken dat in Nederland best zeldzaam is. Zij groeien op met een ouder met dementie. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen 40 en 65 jaar.
Alzheimer Nederland wil weten hoe ze specifiek deze jongeren kunnen helpen in een vaak ingewikkelde, eenzame en moeilijke tijd. We hebben weken gedaan over het maken van een oprechte en volledige topiclijst en voorbeelden gezocht uit binnen en buitenland om aan de jongeren voor te leggen. Wat vinden ze goed? Wat niet? Waardoor voelen ze zich begrepen? Minder eenzaam? Welke werkvormen kunnen we inzetten om jongeren uit te dagen hun gevoelens te uiten? Welke manieren zijn er om ze een veilige omgeving te bieden waarin ze open en eerlijk kunnen zijn?
Volgende week is het zover, dan zit ik met hen aan tafel. Naast dat we veel gaan leren, ontmoeten de jongeren elkaar. Hier nemen we ook de tijd voor. Want zo kunnen ze hun ervaringen uitwisselen en voelen ze zich hopelijk minder alleen. Want ook dat is de impact van een oprecht onderzoeksgesprek.