“Het belangrijkste is dat een kind plezier heeft in lezen. Als het vlieguren gaat maken dan gaat de leesvaardigheid vanzelf omhoog.” Willem, leescoordinor bassischool 31 jaar.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) wil een digitaal leesplatform lanceren dat gericht is op gebruik in het basisonderwijs.

Als stelselverantwoordelijke heeft ze de opdracht gekregen om een landelijke digitale bibliotheek te ontwikkelen. Eén van de onderdelen van deze digitale bibliotheek is een e-bookplatform.

OneTwentyone doet samen met Qrius in de periode maart t/m september 2017 een inventariserend onderzoek naar de technische en inhoudelijke vormgeving van e-bookplatforms en het effect daarvan op het gebruik van de platforms op 8 scholen, verspreid over Nederland. In 2018 doet OneTwentyone samen met Qrius een pilot voor de KB op middelbare scholen naar het gebruik van digitale middelen rondom lezen voor de lijst en vrij lezen op school.

Het onderzoek vormt een onderdeel van de pilot van de Bibliotheek op school. Daarin wordt onderzocht welke effecten dit programma heeft op het leesgedrag en het leesplezier van de kinderen.

Onderzoeksmethodes: diepte-interviews, observaties, enquetes en creatieve werkvormen.

Voor meer methodes: bekijk onze onderzoeksmenukaart. Wij helpen u graag met het zoeken van de juiste vorm van onderzoek.