Pleidooi voor de vakleerkracht lichamelijke opvoeding

Basisschool

Het leukste wat er is, is een dagje meelopen op een basisschool. Niet alleen omdat het nogal wat nostalgische gevoelens over je eigen jeugd in je losmaakt, vooral omdat je de kinderen ziet, ruikt en hoort. In hun eigen omgeving. Daar waar zij zich thuisvoelen.

Afgelopen weken ben ik twee keer te gast geweest op een Amsterdamse basisschool. Twee openbare basisscholen. Een in het centrum en een op IJburg. Met deze kinderen heb ik allerlei onderwerpen besproken. Waaronder het veelbesproken onderwerp ‘bewegen’ tijdens, hoe toepasselijk, de gymles.

Bewegen is sporten

Wat mij opvalt, is dat de kinderen van 8 t/m 12 jaar bewegen uitleggen als (hard) sporten. Op de vraag ‘wat is bewegen?’ noemen zij moeiteloos allerlei soorten sporten op zoals voetbal, zwemmen, tennis, hockey, et cetera. Maar weinig kinderen zijn zich ervan bewust dat bewegen ook ‘kleiner’ kan zijn. Fietsen naar school, buitenspelen tijdens de pauzes of tikkertje spelen na school. Bewegen is gezond en vooral “om niet (te) dik te worden”. In ons onderzoek “Samen doen, samen zijn” zagen we dit ook. En in een recent onderzoek dat ik deed voor een grote retailer hoorde ik hetzelfde. De antwoorden van de Amsterdamse kinderen staan dus niet op zichzelf.

Sportvereniging is samen

Veel kinderen sporten bij een vereniging. Dit komt ook overeen met de bevindingen in het onderzoek “Samen zijn, samen doen” waarbij 80% van de kinderen van 6 t/m 11 jaar oud sport bij een sportvereniging. De Amsterdamse kinderen leggen uit dat sporten bij een vereniging vooral leuk is omdat het samen is met leeftijdsgenoten en je er nieuwe vrienden kunt maken/krijgt.

Neem gymles serieus

Kinderen van 8 t/m 12 jaar zijn van nature erg nieuwsgierig. Ze in aanraking brengen met veel verschillende soorten nieuwe impulsen en ervaringen levert dan ook veel op. Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt ook voor sporten en andere manieren om te bewegen. De Amsterdamse kinderen geven aan dat eigenlijk alle soorten sporten die je SAMEN kunt doen, leuk zijn om te doen.

Het is positief dat anno 2012 veel kinderen bij een vereniging sporten. Wel jammer dat dit vaak maar een soort sport is. Juist daarom is het eeuwig zonde dat de meeste basisscholen geen vakleerkracht meer kunnen inzetten om gym te geven. De basisschool is de perfecte plek om kinderen het plezier van sporten bij te brengen en met allerlei soorten sporten en beweging in aanraking te brengen Om te ontdekken dat er altijd wel een sport is waar jij plezier aan beleeft en goed in bent.

Dit stuk is gepubliceerd op de website van Now It’s Our Time.